NVP  
Jeugdzorg Nederland  
Nederlands Jeugdinstituut  
 
Vroeg signaleren van risico's op een breakdown, extra inzet bij oranje casuïstiek
Deelsessie landelijke bijeenkomst Actieonderzoek continuïteit pleegzorg, 23 juni 2020

Door entrea lindenhout (Niki van der Aar) en Enver (Mariska de Baat)
Binnen de actieonderzoeken van Enver en entrea lindenhout gebruiken we de typering 'groene', 'oranje' en 'rode' pleegzorgplaatsingen. De gedachte hierachter is dat, als het gaat om voorkomen van breakdown, vooral de 'oranje' plaatsingen cruciaal zijn om in te investeren. Binnen onze actieonderzoeken zetten we extra in bij deze plaatsingen. In de workshop gaan we met jullie in gesprek over onze actieonderzoeken en de manieren van detecteren wanneer een pleegzorgplaatsing 'oranje' is. En wat je tegenkomt als je het gesprek hierover aangaat.

De deelsessie start met een casus ingebracht vanuit het actieonderzoek van entrea lindenhout. Aan de deelnemers wordt gevraagd:
  • Hoe signaleren je risico's op breakdown en wanneer?
  • Welke instrumenten worden ingezet voor het opsporen en oplossen van risico's?
Instrumenten voor het signaleren van risico's op breakdown:
  • Jaarlijkse veiligheidscheck.
  • Monitor pleegzorg.
  • Signalen (onderbuikgevoel) van de pleegzorgbegeleiders in samenspraak met de GW'er.
  • Bij de start worden vanuit de matching (bijvoorbeeld aspecten rond het pleegkind als eerdere verplaatsingen) en het startgesprek de risico's in kaart gebracht. Meer inspanningen om te zorgen dat alle betrokkenen deelnemen aan startgesprek. Dan krijg je meteen zicht op de samenwerking.
Instrumenten voor het oplossen van de risico's:
  • Inzet pedagogisch medewerker in pleeggezin, gebeurt nu bij code-roodgezinnen en dan is het eigenlijk te laat. Je moet er eerder bij zijn wil het effectief zijn.
  • Buddy-project/senior pleegouders: pleegouders onder elkaar werkt drempelverlagend.
  • Diverse interventies, systeemtherapie, maatwerk.
Binnen het Actieonderzoek continuïteit pleegzorg zetten Enver en entrea lindenhout zich in om eerder risicovolle situaties in beeld te krijgen en niet pas als er sprake is van code rood. Hun aanpak verschilt.

Enver

Twee keer per jaar bespreken de pleegzorgbegeleiders hun hele caseload met de GW'er. De pleegzorgbegeleider bereidt de bespreking per pleeggezin voor aan de hand van een vragenlijst gebaseerd op 'Slapende honden'. Dat is arbeidsintensief: drie maal twee uur per pleegzorgwerker, plus voorbereiding en opvolging van afspraken. De pleegzorgwerkers zien het belang: blinde vlekken komen eerder in beeld.

Entrea lindenhout

Oranje pleeggezinnen komen in beeld op basis van de inschatting van de pleegzorgwerker of signalen van de pleegouder. Een meedenkteam dat, bestaat uit een pleegzorgwerker en een pleegouder, gaat in gesprek met de pleegzorgwerker en de pleegouder (aparte gesprekken). De pleegouder in het meedenkteam is niet getraind voor deze taak. De GW'er kijkt apart ook mee. De winst van deze aanpak:
Het meedenkteam stapt er blanco in.
De combinatie van een pleegzorgwerker en een pleegouder is drempelverlagend, meer gelijkwaardig voor het betreffende pleeggezin.
Kwetsbaarheid: weinig meldingen van oranje pleeggezinnen.
NVP  
Jeugdzorg Nederland  
Nederlands Jeugdinstituut  
...